lunedì 25 giugno 2012

"Războiul politic"


Îl știți pe ală cu Politica Românească?....Cum nu? ăla cu Băsescu, Ponta și Doctoratul. Deși pe alocuri e hilar, să  știți că nu este un banc. Este o Dramă Națională.

Pe lângă cazul domnului Năstase, în ultima lună, scena politică  din România a asistat la așa-zisa confruntare între palate. 
Cu siguranță condamnarea lui Năstase ne-a surprins pe toți. Eu sper ca pe viitor ICCJR să  ne mai surprindă; doar așa sentința lui Năstase va fi credibilă  în ochii tuturor (evident atâta timp cât vom asista la condamnări corecte! în ambele tabere politice).
Mereu ne-am lăudat cu bogățiile și frumusețile țării noastre. Am făcut (facem) bine! Din păcate, deseori afirmația aceasta este urmată de: „păcat că e locuită”. Întotdeauna am detestat expresia asta. Nu! România este frumoasă  datorită acelor români care s-au luptat în primul rând să  existe o Românie, și în al doilea rând să construiască o ROMÂNIE.
Așadar dacă tot vrem să fim ironici, corect ar fi : „România e o țară frumoasă și bogată! Păcat de cine o conduce!”

Conducătorii țării, pe lângă rolul lor de „administratori ai statului” sunt și reprezentanții poporului. Mai mult, dânșii sunt într-o oarecare măsură o reprezentare a cel puțin 50%+1 dintre electori.

În 2004 erau la modă „poeţii-anti-comunişti-comici”. Drept urmare, în plină campanie electorală erau celebre versurile "Şi dacă ramuri bat în geam/ Şi tu votezi cu Bombo/ Eu îmi bag p...-n el de neam/ Şi emigrez în Congo".
Din 2004 până în 2007, domnul Președinte Traian Băsescu nu o dată a fost acuzat de faptul că nu operează în conformitate cu atribuțiile sale; ba mai mult, în nenumărate rânduri acțiunile sale au fost considerate neconstituționale. Drept urmare Parlamentul a inițiat în 2007 procedura de suspendare a acestuia. După mai multe controverse, românii au fost chemați la urne; în urma referendumului din 19 mai 2007, aprox. 6 milioane de români (74% dintre cei prezenți la urne) l-au confirmat pe dl. Traian Băsescu ca și Președinte al României.

Vă mai aduceți aminte de „ Să nu vorbesc... Asta vor ei! Tu ce vrei?”, „De ce le e frică nu scapă”, "Penalizează-i pe penali”; sau poate vă aduceți aminte de sloganurile strict anonime şi anti-băsescu „De ce ți-e frică păsărică? Hai la revedere”, „Să trăiți bine! Ca în Trinidad Tobago".
Tot din acea perioadă mai vreau să amintesc expresia care a revoltat lumea: „țiganca asta împuțită”. Dar totuși, majoritatea românilor nu cred că au fost uimiţi: nu o dată au auzit pe stradă expresia: „auzi... nu fi țigan”. 
Același Președinte, spre deliciul unora, îndemna o jurnalistă "Urcă pe masă şi iţi arăt cum se face". Hilar! Absolut hilar vai ce ne-am mai distrat... cât umor de calitate (sic!)

Anii au trecut, Dl. Băsescu a văzut și el  „în sfârșit, un armean bun” (ulterior cu rectificarea „un armean competent”), s-au rupt alianțele politice, s-au creat alte alianțe, dânsul a mai câștigat un mandat, câte și mai câte s-au întâmplat...

De la „Voturile nu se primesc pe ochi frumoși. Băsescu lupta pentru tine!".... la „Traian Băsescu nu este președintele meu”.... până la  „Când ești doctor în drept ești tare! Dottore”

Dacă timp de 8 ani l-am criticat pe domnul președinte Traian Băsescu pentru modul său de a face politică, astăzi sunt cât se poate de revoltat pentru atitudinea demonstrată de „coaliția anti-băsescu” intitulată în mod oficial USL.

În ultimele 2 luni USL a reușit să preia puterea din mâinile PDL. Guvernul susținut de PDL a fost destituit în urma votării unei moțiuni de cenzură înaintată de USL. Drept urmare Președintele României a fost constrâns să îl propună în funcția de premier pe dl Victor Ponta; în scurt timp PDL a devenit partid de opoziție, iar USL a ajuns la guvernare. În luna iunie, în timp ce PDL era în cădere liberă,  USL câștiga incontestabil alegerile locale. 

Mai era o singură problemă de rezolvat: demiterea lui Traian Băsescu.

Prepotența cu care Ponta s-a înfățișat nu o dată în fața națiunii, i-a făcut pe mulți să creadă că scena politică românească a dat naștere primului „anti-basescu” capabil de „fapta cea mare” (suspendarea și demiterea definitivă a președintelui machiavelic). Totul părea perfect, aveam impresia că mai lipsea doar pancarta pe care să fie scris: „Misiune Îndeplinită”.
„Îmbătați” de parfumul succesului, și convinși de faptul că Băsescu e „terminat”, Ponta/Antonescu (PSD/PNL alias USL), au făcut imensa greșeală (sau prostie rezultată din aroganță?) de a trata destul de superficial și flegmatic situația.

Este trist faptul că opoziția ultimilor ani nu a fost capabilă să înțeleagă cine este Băsescu. Care opoziție???? Păi opoziția aia care a fost la guvernare sub mandatele lui Băsescu!  Hai să le  reîmprospătam memoria celor care au uitat: din 2004 până în 2008, prin domnul Tăriceanu, PNL a fost la guvernare. În decembrie 2008 după alegerile parlamentare, PSD+PDL au încheiat o alianță de guvernare. Așadar, pe rând, atât PNL cât și PSD „s-au compromis” cu PDL-ul lui Boc și T. Băsescu. 

Președintele României a fost numit în multe feluri. Capacitățile sale intelectuale și flerul său politic au fost însă de multe ori desconsiderate.
Este adevărat, comportamentul său nu a fost mereu la nivelul unui președinte de stat (amintesc aici doar "dialogul" domniei sale cu omologul francez). 
Cu toate acestea, dânsul s-a demonstrat un jucător capabil să evidențieze punctele slabe ale adversarilor.
Nu o dată a jucat murdar (vezi Petre Roman). Probabil motto-ul său personal este: "inamicul şi dosarul" (atitudine plină de dispreț în primul rând față de poporul român,din punctul meu de vedere).

Şi totuși... "când eşti doctor în drept, eşti tare!" iar din partea inamicului tău nr. 1 la anumite lucruri te poți aștepta.

Dar mă întreb: ce au Ponta/Antonescu şi USL diferit față de Băsescu???

Probabil sunt mai diplomați: ”Pentru noi președintele țării nu e șeful unei haite de animale. Va învăța să fie un lider civilizat", "Băsescu a reușit să facă din România o instituție aproape bananieră" (Crin Antonescu) 
Probabil au mai mult respect de instituțiile statului: "va semna numirea lui Puiu Haşotti ca notarul, exact ca notarul  […] masculul alfa îl va învesti pe Puiu Haşotti cu coada ușor între picioare […] Gata, s-a terminat! va semna fără să crâcnească” (Antonescu din nou)

Probabil vor numi în funcții de prim rang doar oameni competenți, fără pată, și nu vor instrumentaliza problemele psihice și fizice ale unui fost prim-ministru actualmente condamnat la 2 ani (cu executare) de detenție pentru fapte de corupție.

„Gata s-a terminat” și cu „blonda de Udrea” și cu toți acoliții "marinarului". De acum miniștrii vor fi mai buni, iar noul nostru prim ministru va fi un tânăr doctor în drept!! Vom avea doar miniștrii competenți și compatibili (gen Mircea Diaconu, Victor Alistar  sau Ioan Mang/Corina Dumitrescu la educație).

Nu știu voi, dar eu sunt sătul de pălăriile lui Măria (oare mai are multe?); m-am săturat de alianțe de criză (fie ele economice sau instituționale), m-am săturat să văd același tip de personaje, m-am săturat de actualele Partidele Politice, m-am săturat de anti-politică, m-am săturat de stânga ce se comportă precum dreapta (şi viceversa). În schimb sunt flămând de politică și democrație!!!

P.S.: Oare cât timp va trece până când poporul va spune „Victor Ponta nu este premierul meu?” 



2 commenti:

  1. Oare cât timp va trece până cei care scriu articole și lucrări originale vor spune „Ponta nu este plagiatorul meu?”

    Iar întrebarea cealaltă ar fi mai potrivită astfel: Ce are Băsescu diferit față de Ponta și Antonescu?

    Creier...

    RispondiElimina